Yerba matė pradedančiojo gidas

Taigi, jūs girdėjote apie “Yerba Mate“ kitaip vadinamą “žalioji matė”, “arbata matė”, bet nežinote nuo pradėti, kokį gėrimo būdą ar kokią matę pasirinkti ir kaip ją atskirti? Kokį skonį norite patirti?

Žalioji matė – tai vienas labiausiai ir plačiausiai žinomas gėrimas, kuris turi begalę naudingų savybių Jūsų kūnui ir sielai. Beje, žymiai efektyvesnis už žaliąją arbatą bei kavą. Gėrimas kilęs iš Pietų Amerikos, plačiai vartojamas Argentinoje, Brazilijoje, Urugvajuje, Paragvajuje.  Jis gaminamas iš daugiamečio medžio Ilex Paragvajencis (Paragvajinis bugienis) džiovintų lapų.

Kokia galia slypi žaliuose lapeliuose?

Kūnui suteikia net apie 196 aktyvius junginius įskaitant alkaloidus ir kofeiną (mateiną), 24 vitaminus, 15 amino rūgščių, 11 polifenolių.

Atgaiva  sielai, nes Jūsų asmeninė tradicija pabūti vienam su matės puodeliu arba bendraminčių draugų būryje suteiks visą kalną pozityvumo. Tai draugystės gėrimas, atsigėrus matės indelis su šiaudeliu perduodamas draugui.

Vartojimo būdai

Šį stebuklingą gėrimą galima ruošti keliais būdais. Tradiciniu būdu matė ruošiama kalebasėje – tai yra puodukas pagamintas iš nedidelio storžievio moliūgo. Taip pat puodukai gaminami iš keramikos, molio, tam tikrų medžių, nerūdijančio plieno, galvijų rago.

Bombila – tai yra šiaudelis atliekantis filtro funkcijas. Jie taip pat gaminami iš medžio, nerūdijančio plieno, alpakos, sidabro, aukso, bronzos, stiklo.

Ne tradicinis būdas: galima panaudoti prancūzišką nuspaudėją ar įvairius įprastai arbatai filtracijos būdus. Bet tikrąjį malonumo efektą ir skonio vaivorykštę patirsite gerdami tradiciniu būdu.

Apie pačią matę be paslapčių

Pirmiausiai paneigsime posakį „valyta“ ar „nevalyta“ matė. Niekas pačių matės  lapų nevalo. Tiesiog kiekvienas matės gamintojas turi unikalią receptūrą pagal kurią jis parenka tam tikrą lapelių ir kotelių kiekį, nuo kurio priklauso matės stiprumas, sodrumas, pilnumas. Kuo mažiau kotelių, tuo matė išraiškingesnė, stipresnė ir įsimintinesnė. Kuo daugiau kotelių tuo ji švelnesnė, lengvesnė. Palaipsniui atsiskleidžianti.

Kas dar įtakoja matės skonį? Lapai džiovinami deginant medį, taigi įtakoja karštis, dūmo kiekis, kuris patenka į džiovinimo kamerą. Didelę įtaką daro po džiovinimo laikymo laikas (brandinimas) džiutiniuose maišuose. Brandina nuo vieno mėnesio iki 36 mėnesių.

 

 

Matės gaminimo procesas

Čia svarbiausia elgtis drąsiai. Nes nieko nesugadinsite.

Į kalebasę (puoduką) supilkite matę. Pilkite daugiau nei pusę esamo indo.  Papurtykite kalebasę, kad visos žolės subyrėtu įstrižai kampu ir į tuščią pusę įdėkite bombilą (šiaudelį). Pradžioje visada įpilama truputi (apie 3/4 valgomuosius šaukštus) šalto vandens, kad atsiskleistų pradžioje mažiau taninų (kartumo). Tada jau galime pilti karštą vandenį. Optimaliausia rekomenduojama vandens temperatūra nuo  50 iki 70 laipsnių (nuo vandens užvirimo po 15 minučių vandens temperatūra yra apie 60/70 laipsnių). Kad išlaikyti norimą vandens temperatūra naudokite geros kokybės termosą.

1…2…3

  1. Įpilame vandens vienam gurkšniui;
  2. Išgeriame per šiaudelį (šiaudelio niekada neliečiame);
  3. Čepsime ir mėgaujamės skonių natomis;

Tada vėl kartojame tą patį procesą. Užpilti matę galima tiek kartų kol Jums dar skani.

 

Benas iš Yerbamate.lt rekomenduoja atrinktas mates skirtas  pradedantiesiems.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *