Daug skaidulų turintys maisto produktai, kuriuos turėtume vartoti

Skaidulos yra ypatingai svarbios kiekvieno iš mūsų organizmui. Mūsų skrandyje jos nebūna suvirškinamos ir beveik nepakitusios nukeliauja į žarnyną, kuriame pamaitina gerąsias žarnyno bakterijas. Tam tikro tipo skaidulos taip pat gali padėti metant svorį, mažinant cukraus lygį kraujyje ar sprendžiant vidurių užkietėjimo problemas.

Rekomenduojama skaidulų dienos norma moterims yra 25 gramai, o vyrams – 38 gramai. Tačiau statistika rodo, kad didžioji dalis žmonių per dieną suvartoja vos pusę rekomenduojamos dienos normos arba apytiksliai 15-17 gramų. Laimei, padidinti suvartojamų skaidulų kiekį yra sąlyginai nesudėtinga – tereikia į savo kasdienės mitybos racioną įtraukti pakankamai maisto produktų, kurie pasižymi dideliu skaidulų kiekiu. Ir net jei nepavyksta suvartoti pakankamai skaidulinio maisto, trūkumą galima kompensuoti maisto papildų pagalba.

Kriaušės

Kriaušės yra vienas iš daugiausiai skaidulų turinčių vaisių. Vidutinio dydžio kriaušėje yra apytiksliai 5,5 g skaidulų arba 3,1 g skaidulų 100 g kriaušių. Kadangi tai yra labai populiarus vaisius, jį nesunku įtraukti į savo mitybos racioną.

Braškės

Braškės yra daugelio žmonių mėgstamiausias vaisius, o geriausia yra tai, kad jos taip pat patenka ir tarp maistingiausių vaisių – jose yra daugybė vitamino C, mangano ir įvairių galingų antioksidantų. Vienoje stiklinėje braškių yra 3 g skaidulų arba 2 g skaidulų 100 g braškių. Atsižvelgiant į tai, kad braškės turi labai nedaug kalorijų, tai yra didelis skaidulų kiekis.

Avietės

Avietėse yra labai daug mūsų organizmui reikalingų maistingųjų medžiagų – jau nekalbant apie jų nuostabų skonį. Jose yra daug vitamino C ir mangano. Viename puodelyje aviečių yra 8 g skaidulų arba 6,5 g skaidulų 100 g aviečių.

Avokadai

Avokadas skiriasi nuo kitų vaisių. Vietoje to, kad jame būtų daug angliavandenių, jame yra daug sveikųjų riebalų. Avokaduose yra ir daug vitamino C bei E, kalio, magnio, įvairių B grupės vitaminų ir kt. Viename puodelyje avokadų yra 10 g skaidulų arba 6,7 g skaidulų 100 g avokadų.

Obuoliai

Obuoliai yra vienas iš populiariausių vaisių, kuris dažnai atsiranda ant daugelio iš mūsų stalo. Be to, obuoliuose yra pakankamai daug mūsų organizmui labai reikalingų skaidulų. Vidutinio dydžio obuolyje yra apytiksliai 4,4 g skaidulų arba 2,4 g skaidulų 100 g obuolių.

Bananai

Bananai mūsų organizmui suteikia daug naudingų medžiagų, tarp kurių yra ir vitaminas C, vitaminas B6 ir kalis. Vidutinio dydžio banane yra 3,1 g skaidulų arba 2,6 g skaidulų 100 g bananų.

Morkos

Morkose yra labai didelis vitamino K, vitamino B6, magnio ir beta karotino kiekis – antioksidanto, kuris mūsų organizme virsta vitaminu A. Viename puodelyje morkų yra apytiksliai 3,6 g skaidulų arba 2,8 g skaidulų 100 g morkų. Tai yra labai didelis skaidulų kiekis, atsižvelgiant į nedidelį morkose esantį kalorijų kiekį.

Brokoliai

Brokolis – tai viena iš tų daržovių, kurioje yra bene daugiausiai maistingųjų medžiagų. Brokoliuose yra gausybė vitamino C, vitamino K, folatų, B grupės vitaminų, kalio, geležies, mangano, antioksidantų ir maistingųjų medžiagų, kurios gali kovoti su vėžiu. Be to, lyginant su dauguma kitų daržovių, brokoliuose yra pakankamai daug baltymų. Viename puodelyje brokolių yra 2,4 g skaidulų arba 2,6 g skaidulų 100 g brokolių.

Artišokai

Nors apie artišokus yra kalbama pakankamai retai, vis dėlto ši daržovė yra puikus daugybės maistingųjų medžiagų šaltinis, o visų svarbiausia, kad tai yra vienas iš pačių geriausių skaidulų šaltinių. Viename artišoke yra apytiksliai 10,3 g skaidulų arba 8,6 g skaidulų 100 g artišokų.

Žinoma, tai nėra vieninteliai maisto produktai, kuriuose yra gausu skaidulų. Nereikėtų pamiršti paminėti ir briuselio kopūstų, lęšių, daržinių pupelių, avinžirnių, avižų, spragintų kukurūzų, migdolų, chia sėklų, saldžiųjų bulvių, juodo šokolado ir kt.

Daugiau apie skaidulas skaitykite: https://asun.lt/produktai/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *