Daržovių paruošimo būdai

Daržovės – tai viena iš skaniausių ir sveikiausių maisto rūšių, be kurių būtų sunku įsivaizduoti savo gyvenimą. Daržovės mus lydi kone kiekviename patiekale, jas galima paruošti įvairiais būdais ir valgyti greta visų maisto produktų. Toliau straipsnyje bus kalbama apie tai, kokiais būdais galima paruošti daržoves.

Garinimas

Vienas iš sveikiausių būdų, kaip paruošti daržoves – tai jų išgarinimas. Garais apdorotos daržovės, lyginant jas su kitais paruošimo būdais, savyje išlaiko daugiau maistinių medžiagų ir yra išraiškingesnio skonio. Taip pat gaminant daržoves garuose nėra naudojami riebalai, todėl visiems besilaikantiems dietos, tai puikus būdas sumažinti kalorijų kiekį. Garuose apdorotas daržoves galima valgyti tiek vienas, tiek greta kitų maisto produktų. Ant jų galima uždėti prieskonių ir esant poreikiui paskaninti augaliniu aliejumi.

Virimas

Daržovių virimas – tai bene vienas populiariausių daržovių apdorojimo būdų. Nors išvirtose daržovėse ir neišlieka tiek daug maistingų medžiagų kaip išgarintose daržovėse, tačiau tai irgi labai sveikas daržovių paruošimo būdas. Paprastai išvirtos daržovės yra valgomos greta kitų patiekalų arba tampa gaminamo patiekalo sudėtiniu ingredientu, pavyzdžiui, jos naudojamos įvairiose mišrainėse ir tokiuose patiekaluose kaip cepelinai ar žemaitiški blynai.

Gruzdinimas

Gruzdinimas arba kitaip – virimas riebaluose yra labai populiarus daržovių apdorojimo būdas. Jo populiarumą galima paaiškinti paprastai – gruzdintos daržovės yra labai skanios. Pasaulyje žinomiausias gruzdintų daržovių pavyzdys yra gruzdintos bulvytės, kurioms abejingų faktiškai nėra. Tačiau nors daržovių gruzdinimas ir yra labai populiarus gaminimo būdas, jis labai dažnai susilaukia kritikos dėl neva per didelio jame esančių riebalų kiekio ir maistinių medžiagų praradimo.

Kepimas

Kepti daržoves galima dviem būdais. Vienas jų, tai keptuvėje keptos daržovės, kitas būdas, tai orkaitėje keptos daržovės. Daržoves kepant keptuvėje šilumos šaltinis yra apačioje, todėl kad daržovės nesudegtų, jas būtina nuolat vartyti. Daržoves kepant orkaitėje, šiluma jas pasiekia iš visų pusių, todėl orkaitėje kepamas daržoves nėra būtina vartyti. Tiek kepant keptuvėje, tiek orkaitėje, kad daržovės neprisviltų prie kepimo indo, yra būtina naudoti riebalus. Kepimas yra mažiau kaloringesnis gaminimo būdas nei gruzdinimas, todėl kad iškepti daržoves galima panaudojus itin mažai aliejaus.

Marinavimas

Daržovių marinavimas yra atliekamas tuomet, kai norima daržoves užkonservuoti arba joms suteikti papildomo skonio. Marinuotos daržovės gali būti valgomos kaip galutinis produktas arba tai gali būti tik pirminis patiekalo ruošimo etapas, po kurio gali sekti marinuotų daržovių kepimas. Daržovių marinavimui dažniausiai yra naudojami įvairūs prieskoniai ir maistinė acto, vyno ar citrinų rūgštis. Tarp prieskonių dažniausiai pasitaikantys yra druska, pipirai, tradicinės prieskoninės žolelės.

Raugimas

Daržovės yra raugiamos tuomet, kai norima jas užkonservuoti bei tokiu būdu pakeisti jų skonį. Raugime, priešingai nei marinavime, daržovė iš pradžių pradeda rūgti ir tik pilnai išrūgusi galutinai užsikonservuoja. Daržovių raugimui yra naudojama druska, cukrus ir prieskoninės žolelės. Raugiant daržoves nėra naudojama jokia dirbtinė rūgštis.

Plačios daržovių paruošimo galimybės parodo, kaip dažnai jas gaminame ir kokios jos yra svarbios mūsų gyvenime. Ne veltui yra posakis: jeigu nori būti sveikas, turi valgyti daržoves.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Susiję straipsniai:

Veido tonikai: jų didelė nauda odai ir įtraukimas į kasdienę odos priežiūrą

Veido tonikai, kurių pagrindinė paskirtis yra švelniai atgaivinti odą, neatimant iš jos natūralios drėgmės, yra skystos vandens pagrindo odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje paprastai būna ir odą raminančių ingredientų, pvz., alavijo, eukaliptų ar kt. Veido tonikas gali būti naudingas absoliučiai visų tipų odai – nuo riebios iki sausos odos. Šiuolaikiniai veido tonikai gali padėti sudrėkinti, […]

Tegul Jūsų nešiojamos bei kitiems dovanojamos auksinės apyrankės būna tik rankų darbo

Praėjo tie laikai, kad moterys nuo trisdešimties metų pasipuošdavo vieninteliu auksiniu sutuoktuvių žiedeliu ir nedideliais auksariukais, o esant progai ar šventei dar pasikabindavo ant kaklo vėrinį arba grandinėlę. Šiais laikais toks platus papuošalų pasirinkimas, kad tikrai neverta laukti ypatingos dienos, jog pasidabintumėte papuošalais. Dabar mėgsta puoštis tiek jaunos merginos, tiek ir subrendę ar pensinio amžiaus […]