Kas yra L-karnitinas?

L-karnitinas yra populiarus ingredientas, naudojamas daugumoje svorio metimui skirtų papildų. Kas yra L-karnitinas, kokia jo nauda ir koks yra teisingas šios amino rūgšties dozavimas? Jeigu šie ar kiti panašūs klausimai kyla jūsų galvoje, tada esate nukreipti teisingai, nes šiame straipsnyje rasite visus jums reikalingus atsakymus, kurį jums parengė Perfectbody.lt  komanda.

Kas yra L-karnitinas?

L-karnitinas yra medžiaga, kuri savo struktūra yra labai panaši į kitų amino rūgščių struktūrą, vadinama amino rūgštimi (nors ir nėra įtauktas į 20 amino rūgščių sąrašą). L-Karnitinas mūsų organizme gali pasigaminti natūraliai. Tai yra esminė maistinė medžiaga, kas reiškia, kad organizmas šios amino rūšties privalo pasigaminti pakankamą kiekį tam, kad galėtų tinkamai funkcionuoti. Tačiau kartais, kai sumažėja jūsų organizmo gebėjimas gaminti L-karnitiną, jums gali tekti vartoti L-karnitiną iš išorinių šaltinių, tokių kaip maisto papildai.

Koks yra pagrindinis L-karnitino vaidmuo žmogaus organizme?

L-karnitinas yra natūraliai randamas aminorūgščių dariniuose, būtinas riebalų apykaitai. Jis gaminamas iš aminorūgščių lizino ir metionino kepenyse ir inkstuose. L-karnitinas skatina ilgosios grandinės riebalų rūgščių transportavimą per ląstelių mitochondrijų membranas, kur jos vėliau gali būti oksiduojamos ir panaudojamos kaip energijos šaltinis. Be tinkamo L-karnitino kiekio organizmas negali tinkamai panaudoti riebalų energijai gauti. L-karnitinas taip pat padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas chemines medžiagas, tokias kaip acil-CoA molekulių perteklius, susidarantis riebalų rūgščių metabolizmo metu. Jis taip pat dalyvauja palaikant tinkamą kofermento Q10, pagrindinio antioksidanto ir energiją gaminančios cheminės medžiagos, kiekį organizme. Įrodyta, kad L-karnitinas, be metabolinio poveikio, pagerina pratimų rezultatus, mažina raumenų pažeidimus ir skausmą bei skatina atsigavimą po sunkios fizinės veiklos. Tai taip pat gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai bei pažinimo gerinimo funkcijoms.

Apskritai, L-karnitinas yra svarbus komponentas, padedantis organizmo medžiagų apykaitai ir turintis daug naudos sveikatai.

Kokie yra L-karnitino privalumai?

1. Padeda kontroliuoti  svorį

L-karnitinas dažnai naudojamas daugelyje lieknėjimui skirtu maisto papildų. Net 9 aliktuose tyrimuose buvo atskleista, kad žmonės, kurie vartojo L-karnitiną, numetė vidutiniškai 1,3 kg daugiau svorio nei tie, kurie jo nevartojo.

2. Gerina širdies sveikatą

L-karnitinas gali palaikyti sveiką širdį. Jis vaidina lemiamą vaidmenį skatinant pacientų, sergančių širdies ligomis, pvz., koronarine širdies liga, pagerėjimą. Be to, atliktas tyrimas atsleidė, kad pacientams, vartojusiems L-karnitino papildus, sumažėjo širdies nepakankamumo ir mirties atvejų rizika.

3. Gerinamas treniruočių našumas

Treneriai dažnai rekomenduoja L-karnitino papildus savo sportininkams, kad šie pagerintų savo rezultatus. L-karnitinas gali padėti:

   Atsistatyti grečiau po fizinio krūvio.

   Sumažinti skausmą po treniruotės.

   Padidinti deguonies tiekimą į raumenis..

   Sumažinkite nuovargio jausmą.

4. Padeda valdyti 2 tipo diabetą

L-karnitinas yra susijęs su 2 tipo diabeto simptomų ir susijusių komplikacijų gerinimu. Vienas tyrimas atskleidė, kad 2 tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės, vartoję vaistus nuo diabeto kartu su L-karnitinu, pranešė apie mažesnį cukraus kiekį kraujyje, palyginti su tais, kurie vartojo placebą.

5. Gali padėti sumažinti PCOS simptomus

PCOS yra hormoninė būklė, dėl kurios padidėja cistinės kiaušidės. Tačiau L-karnitino vartojimas per burną gali padėti ovuliacijai ir padidinti tikimybę pastoti moterims, kurios nereaguoja į vaistus, tokius kaip klomifenas.

6. Geresnė smegenų veikla

Nustatyta, kad L-karnitinas gali pagerinti smegenų veiklą, atmintį, pažinimo funkciją ir nuotaiką. Tyrimai įrodė, kad L-karnitinas gali pagerinti kognityvinę veiklą pacientams, kuriems yra lengvas pažintinių funkcijų sutrikimas ir su amžiumi susilpnėjusi atmintis. Vienas tyrimas atskleidė, kad L-karnitino papildų vartojimas nuo trijų mėnesių iki vienerių metų sustabdė arba sumažino pažinimo funkcijos nuosmukio progresavimą.

L-karnitinas taip pat gali būti naudingas nuotaikai. Tyrimas parodė, kad L-karnitino lygis ir depresija yra susiję. L-karnitino papildymas padėjo bandomosios grupės nariams sumažinti depresijos simptomus.

Be to, L-karnitinas gali būti naudingas smegenims. Įrodyta, kad jis turi antioksidacinių savybių, kurios gali padėti apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso ir žalos.

Saugus dozavimas ir šalutinis poveikis, susijęs su L-karnitino vartojimu

Pasak ekspertų, 2 gramų ar mažiau L-karnitino vartojimas paprastai laikomas saugiu sveikiems suaugusiems. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti lengvas šalutinis poveikis, pavyzdžiui, diskomfortas skrandyje ir pykinimas.

Geriausi L-karnitino šaltiniai

Geriausi L-karnitino šaltiniai yra aptinkami kiaulienoje, žuvyje, jautienoje, vištienoje ir pieno produktuose.

Ar turėtumėte vartoti L-karnitino papildus?

Jei manote, kad mėsos ar žuvies suvalgote mažiau nei reikėtų ir norite atsikratyti nepageidaujamo svorio, į savo kasdienę mitybą turėtumėte įtraukti L-karnitino papildus. Jis padeda mažinant svorį ir gali sustiprinti psichinę sveikatą. Tam, kad mūsų organizmas galėtų pasigaminti l-karnitino pats, turi įdėti daug pastangų. Pirmiausia visas gautas medžiagas iš maisto turi perdirbti, suskaidyti į smulkiausius darinius. Maisto papildai padeda organizmui lengviau pasisavinti visas maistines medžiagas. Jie yra lengvai įsisavinami ir taip pat suteikia reikiamą dozavimą.

Vartodami papildus, būtinai laikykitės nurodymų. L-karnitino perdozavimo simptomai yra vėmimas, pykinimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

L-Karnitino vartojimas

Geriausias būdas gauti L-karnitino yra papildų vartojimas, kurių sudedamoji dalis yra L-karnitinas, ypač jei norite atsikratyti perteklinių kilogramų.

Geriausia L-Karnitiną yra vartoti po 1,5-3,0 g per dieną priklausomai nuo kūno svorio. Asmenims iki 65 kg rekomenduojama 1,5 g per dieną, 65-75 kg 2 g per dieną, 75-90 kg 2,5 g per dieną, 90 kg ir daugiau 3 g per dieną. Po 4 savaičių rekomenduojama padaryti bent 2 savaitės pertrauką.

L-Karnitiną geriausia vartoti po valgio, praėjus 30-60 min. Nevartoti kartu su proteino kokteiliais, tiesa kapsules/tabletes galima, negalima skytos karnitino formos arba karnitino miltelių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Susiję straipsniai:

Tribulus papildų privalumai įvairiose sporto šakose

Tribulus papildai, gaunami iš Tribulus terrestris augalo, sulaukė dėmesio dėl galimos naudos gerinant sportinę veiklą ir bendrą savijautą. Dėl adaptogeninių savybių ir galimo poveikio hormonų pusiausvyrai Tribulus papildai turi privalumų įvairiose sporto šakose, tenkinant įvairius sportininkų poreikius. Plačiau: Fen

Jogos treniruočių kilimėliai

Joga – protą, kūną ir dvasią harmonizuojanti praktika – dažnai prasideda nuo paprasto, bet labai svarbaus elemento – jogos treniruočių kilimėlio. Šie kilimėliai ne tik suteikia patogų paviršių praktikuojantiesiems, bet ir yra visos jogos patirties pagrindas, užtikrinantis stabilumą, atramą ir ryšį su dvasine praktikos esme. Daugiau: https://easysport.lt/treniruociu-jogos-kilimeliai/