Vytaras Radzevičius apie maistininkų egzekucijas arba filmą „Kritikai gurmanai“

Žurnalistas Vytaras Radzevičius kelionių po pasaulį metu savo aistrą gaminti maistą realizavo neįprasčiausiomis sąlygomis. „Kai Argentinoje suvalgiau ant akėčių disko iškeptos jautienos – gyventi tapo skaniau“, – sako jis. Savo kulinarinę keliautojo patirtį V. Radzevičius sudėjo į receptų knygą „Pasaulio puodai“.

Tad artimi ir įdomūs jam įvairiausiose pasaulio vietose maistą ragaujantys ir įspūdžiais apie tai savo tinklaraščiuose besidalijantys penki filmo „Kritikai gurmanai“ herojai. Tarp jų – ir lietuvaitė, modelis Aistė Misevičiūtė.

V. Radzevičiaus atsiliepimas po „Kino pavasario“ salėje pažiūrėtos kulinarinės kelio juostos „Kritikai gurmanai“.

Seniai seniai, 1900-aisias metais automobilių padangų pramonininkai broliai Andre ir Edouard Michelin išleido kelionių gidą. „Michelin“ tikslas buvo paskatinti automobilizmą lankantis geriausiuose Prancūzijos restoranuose. „Michelin“ gidas ilgainiui virto pasaulio restoranų vertinimo Biblija ir dažnas net nežino, ką bendro turi padangos ir restoranai.

filmas "Kritikai gurmanai"
Kadras iš filmo „Kritikai gurmanai”

Yra žmonių, kuriems „Michelin“ žvaigždutės tapo gyvenimo būdu. Apie tai pasakojama dokumentiniame režisierių Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare filme „Kritikai gurmanai“ (angl. „Foodies“). Aš išversčiau filmo pavadinimą žodžiu „maistininkai“. Labai panašu į maištininkus, kurie priverčia iš kailio verstis net daugiausiai „Michelin“ žvaigždučių turinčių restoranų šefus. Ir matydamas abi fronto puses nepasakysi, kad šefai ir maistininkai spinduliuoja abipuse meile.

Penki skonio guru, gurmanai ir maisto blogeriai keliauja po „Michelin“ restoranus visame pasaulyje. Lietuvė, modelis, paryžietė Aistė Misevičiūtė, JAV naftos bendrovės vadovas, britas iš darbininkų klasės, studentė iš Honkongo ir turtuolių įpėdinis. Tarsi sultingą kepsnį rėžiantis peilis kino kamera seka maistininkų egzekucijas virtuvės šefams. Žiūrėdamas filmą kelis kartus suvokiau, kad man nepatinka ką daro maistininkai. Bet netrukus pasipiktinimą keičia juokas. Arba noras atsidurti šalia ir ragauti kartu. Tai skanus kelio filmas su stebinančia nuotaikų kaita. Aikčioti priverčia ir restoranų klasė – stebiesi žuvies gabalėliu japoniškame garaže ar samanomis kepsnyje Švedijoje.

Skanus filmas. Jame daug netikėtų poskonių. Nepersūdytas ir prieskonių netrūksta. Nuo užkandžio iki deserto. Ir kaip visada pristatant tokio pobūdžio filmus rekomenduoju – eikit žiūrėti pavalgę. Arba užsisakę staliuką restorane iškart po filmo. Skanaus žiūrėjimo!

„Kino pavasario“ salės repertuaras svetainėje: http://kinopavasaris.lt/lt/repertuaras

Susiję straipsniai:

Lubrikantai: kas tai, kada juos naudoti ir kaip išsirinkti?

Nemaža dalis porų lubrikantus laiko neatsiejama intymaus gyvenimo dalimi. Nors šie produktai plačiai paplitę, populiarūs ir dažnai naudojami, renkantis vis dar iškyla nemažai klausimų, į kuriuos ir atsakysime šiame tekste. Kas tai yra lubrikantas? Lubrikantas – tai priemonė, kurios pagrindinė funkcija yra drėkinti lytinių organų gleivinę, suteikti slidumo ir palengvinti įsiskverbimą. Šis produktas leidžia mėgautis […]

Nosies plastika: atsakymai į 5 dažnai užduodamus klausimus

Nosies plastika yra operacija, kurios metu plastinės chirurgijos gydytojai koreguoja netenkinančius estetinius aspektus ir sprendžia apsunkinto kvėpavimo problemas. Kadangi operacija atliekama veido srityje ir yra gana sudėtinga, natūralu, kad gydytojai sulaukia daugybės klausimų. Žemiau – atsakymai į 5 specialistams dažnai užduodamus klausimus. Kiek laiko trunka atsistatymas ir kiek laiko nešiojamas įtvaras? Pirmosios dienos yra sudėtingiausios. […]