Virtuvės buitinės technikos priežiūros patarimai

 

Senoji patarlė sako – „Virtuvė yra kiekvienų namų širdis“.  Tačiau kaip ir mūsų širdžiai, virtuvei taip pat reikia tinkamos priežiūros. Be tinkamos virtuvės buitinės technikos priežiūros, jos tarnavo laikas gali gerokai sutrumpėti, o išlaidos jos remontui ir keitimui – daug labiau padidėti. Todėl pateikiame jums keletą praktiškų patarimų, kurie turėtų užtikrinti, kad jūsų virtuvė visuomet būtų labai švari.

Šaldytuvas

Vienas iš pačių svarbiausių virtuvės buitinių prietaisų yra šaldytuvas. Netinkamos šaldytuvo viduje vyraujančios sąlygos gali paskatinti pelėsio atsiradimą. Siekiant apsisaugoti nuo tokių biologinių parazitų atsiradimo ir plitimo, būtina atminti keletą pagrindinių šaldytuvų priežiūros veiksnių.

Šaldytuvo vidus

  • Visuomet reguliariai (bent kartą per savaitę) patikrinkite šaldytuve laikomo maisto galiojimo datą, laiku pašalindami iš jo pasibaigusio galiojimo ir pratekėjusius/išsiliejusius maisto produktus.
  • Išimkite maisto produktus, dėl kurių tampa sudėtinga pasiekti ir valyti vidines šaldytuvo sieneles bei kampus (valant šaldytuvą optimaliausia iš jo vidaus išimti visus jame esančius maisto produktus).
  • Laikinai išimkite šaldytuvo lentynėles ir stalčius. Tuomet su šilto vandens ir muilo (jokiu būdu nenaudokite intensyviai veikiančių valymo priemonių, kurios gali pažeisti šaldytuvo vidų) mišiniu išvalykite šaldytuvo vidų.
  • Naudokite valgomąją sodą, kad galėtumėte pašalinti bet kokias sunkiai pašalinamas dėmes.
  • Prieš atgal į šaldytuvą įdedant maisto produktus, nusausinkite visas drėgnas šaldytuvo viduje pasilikusias vietas su sausu rankšluosčiu ar servetėle.

Šaldytuvo išorė

  • Įvertinkite šaldytuvo galinėje dalyje esančių kondensatoriaus ričių švarą. Jei matote daug nešvarumų ir dulkių, atsargiai jas pašalinkite.
  • Patikrinkite ir reguliariai nuvalykite šaldytuvo durelių gumines tarpines.

Mikrobangų krosnelė

Įsivaizduokite: luktelėję kelias minutes, kol mikrobangų krosnelėje pašils jūsų įdėtas sriubos dubenėlis, jūs atidarote mikrobangų krosnelės dureles ir dalimi jūsų sriubos yra apsitaškęs visas mikrobangų krosnelės vidus. Elementarus šildomų maisto produktų išsiliejimas gali labai greitai nulemti didėjančius nešvarumus ir dėmes. Todėl nepamirškite šių kelių praktiškų patarimų, kurių dėka galėsite lengviau ir efektyviau išvalyti mikrobangų krosnelės viduje besikaupiančius nešvarumus.

Mikrobangų krosnelės vidus

  • Mikrobangų krosnelėje pašildykite puodelį vandens apytiksliai tris minutes – atsižvelgiant į mikrobangų krosnelės galingumą.
  • Kuriam laikui palikite vandens puodelį mikrobangų krosnelėje, kol vandens garai pasirodys ant mikrobangų krosnelės stiklo.
  • Panaudokite popierinį rankšluostį, kempinėlę arba valymui skirtą audinį, kad galėtumėte išvalyti mikrobangų krosnelės vidų.
  • Jei jūsų mikrobangų krosnelėje yra stiklinis padėklas, išimkite jį ir labai gerai nušveiskite, kad mikrobangų krosnelėje neliktų jokių neišvalytų vietų.
  • Galiausiai panaudokite muiliną vandenį, kad dezinfekuotumėte mikrobangų krosnelės vidaus paviršius.
  • Tuomet gerai nusausinkite mikrobangų krosnelės vidų.

Mikrobangų krosnelės išorė

  • Mikrobangų krosnelės išorę valykite su universaliu valikliu ir kempinėle arba valymui skirtu audiniu. Tačiau jokiu būdu nepurkškite valiklio tiesiai ant mikrobangų krosnelės, kadangi priešingu atveju gali atsirasti tikimybė, jog valiklis pateks į ventiliacijos angas.
  • Periodiškai nuvalykite mikrobangų krosnelės stiklo išorinį paviršių, nuo jo pašalindami pirštų antspaudus, nešvarumus ir dėmes.

Indaplovė

Labai dažnai yra klausiama – „Prieš dedant indus į indaplovę, jie turėtų būti nuvalyti ar ne?“ Šis klausimas yra užduodamas nuo pat indaplovių atsiradimo rinkoje dienos. Tačiau atsakymą jums gali pateikti jūsų naudojamos indaplovės instrukcija arba indaplovių remonto meistrai (https://www.vilniausmeistrai.eu/aptarnaujama-technika/indaplovi%c5%b3-remontas/). Bet kuriuo atveju, jei jūsų indaplovė yra senesnė nei 5 metų, tikėtina, kad būtų optimaliau, jei prieš dedant indus į indaplovę, juos nuvalytumėte ar bent jau rankiniu būdu pašalintumėte sunkiau nusivalančius ir priskretusius maisto likučius. Jei jūs nenaudojate tinkamo indaplovės režimo (pvz., naudojate „lengvesnį“), pasinaudoję indaplove, galite indus perpilti su švariu vandeniu.

Jei svarstoma, kada turėtų būti įjungta indaplovė, atsakymas stulbinamai paprastas – kai ji yra pilna. Iš tikrųjų indaplovės geriau atlieka savo darbą tuomet, kai yra pilnos, tačiau neperpildytos! Taip pat atminkite nešvarius virtuvės indus dėti tinkamose indaplovės vietose, o pačius nešvariausius indus laikykite indaplovės centre.

Indų plovimo priemonės, kurias naudosite indaplovėje, gali skirtis. Pradžioje galite išbandyti keletą iš jų, kol suprasite, kuri jūsų indaplovės atveju veiktų geriausiai. Be to, jei jūsų indai nėra gerai išplaunami, atkreipkite dėmesį, kokį kiekį ploviklio jūs naudojate – galbūt jo yra per daug. Todėl jokiu būdu jo nepadauginkite.

Net ir tuomet, kai indaplovės veikimo metu yra naudojama daug vandens ir indų plovimui skirtų priemonių, indaplovėje bėgant laikui taip pat gali pradėti kauptis nuosėdos, nešvarumai ir atsirasti blogas kvapas. Todėl kartas nuo karto turėtumėte išvalyti savo indaplovės vidų. Tam galite pasitelkti ir niekam nekenkiančią valgomąją sodą (žinoma, valant indaplovę, joje neturėtų būti indų).

Viryklė ir/arba orkaitė

Reguliariai ir/arba netinkamai naudojant orkaitę, joje gali labai lengvai ir greitai pradėti kauptis įvairūs nešvarumai ir dėmės, atsirandantys nuo kepamo ar šildomo maisto. Dažniausiai tokie nešvarumai būna priskretę ir prikepę maisto likučiai. Ir nors kai kurios šiuolaikinės orkaitės turi išsivalymo funkciją, aukšta temperatūra gali „virsti“ dūmais, o senas prikepęs maistas – pelenais. Norint to išvengti, reikėtų įsigyti orkaičių vidui valyti skirtas priemones. Vietoms, kurias sunku pasiekti ar iššveisti, pasitelkti kietesnio/aštresnio paviršiaus šveitiklį.

Dujinių ir elektrinių viryklių paviršiui nuvalyti naudokite įprastinius valiklius, tačiau dujinių viryklių degiklių dangtelius jums gali tekti nuimti, kad kokybiškai juos nuvalytumėte ir tinkamai pasirūpintumėte savo virykle, užtikrindami efektyvų jos veikimą. 

Skrudintuvas 

Jei norite, kad jums būtų lengviau valyti savo virtuvėje dažnai naudojamą skrudintuvą, įsigykite tokį, kuris turi trupinių padėklą – tai leis trupinius pašalinti gerokai lengviau. Tuo tarpu, jei naudojate įprastinio modelio skrudintuvą, pasinaudojus juo, ištraukite jį iš elektros lizdo ir apvertę švelniai jį pakratykite virš šiukšliadėžės – taip iš jo pašalinsite maisto likučius. Venkite skrudintuvo valymui naudoti vandenį ar kitus valiklius.

Kavos aparatas

Kadangi kavos aparatai įprastai yra naudojami labai reguliariai, jie yra ypač lengvai pažeidžiami įvairių bakterijų, pelėsio ar kitų mikroskopinių parazitų, todėl kavos aparato priežiūrai visuomet turi būti skiriama pakankamai dėmesio.

Kaskart išgėrę jus atgaivinančios kavos puodelį, kurį pasigaminate savo kavos aparato pagalba, iš aparato pašalinkite likučius (t.y. kavos tirščius) ir išvalykite kavos tirščiams laikyti skirtą talpą. Jei paliksite kavos likučius, jūsų kavos aparate gali labai greitai atsirasti bakterijų – ypač, jei tirščius paliksite bent kelioms dienoms.

Turėtumėte pasidomėti, kokias valymo priemones rekomenduoja naudoti jūsų kavos aparato gamintojas. Tuo tarpu, jei norite pasitelkti alternatyvą, valymo priemonę galite pasigaminti ir patys, vieną dalį vyno acto sumaišydami su dviem dalimis vandens. Tuomet tokį savo pagamintą mišinį galite įpilti į kavos aparato vandens talpą. Visas dalis įstatykite į jų vietas ir įjunkite kavos aparatą. Kai procedūra bus baigta, pripildykite bent du ar tris papildomus puodelius vandens, kad iš kavos aparato visiškai pašalintumėte vyno actą.

Taigi, savo virtuvės buitine technika jūs turėtumėte rūpintis reguliariai, kruopščiai ir tinkamai – atsižvelgdami į gamintojų rekomendacijas ir buitinės technikos remonto bei priežiūros specialistų patarimus.